Magistraatwijk

De wijk is gebouwd in de jaren zestig en zeventig. De Magistraatwijk ligt ten zuiden van het Kanaal door Walcheren en kwam in drie fasen tot stand. De straatnamen verwijzen naar bestuurlijke functies die bestonden tijdens de Republiek der Verenigde Nederlanden en naar Middelburgse regenten.

Molen

Molen Ons Genoegen aan de J. H. Huyssenstraat 4 is het enige rijksmonument in de wijk. Het is één van de vier stellingmolens die in Middelburg staan te pronken. De molen is 1847 gebouwd en was in bedrijf tot in 1964. In de nacht van 26 op 27 augustus van dat jaar ontstond er een brand, die het volledige binnenwerk verwoestte. De gemeente Middelburg, sinds 1956 eigenaar, liet de molen in 1971 restaureren. Het binnenwerk kwam echter niet terug, waardoor de molen wel kan draaien, maar niet meer kan malen.

Magistraatwijk I

Dit is de oudste wijk van Middelburg ten zuiden van het Kanaal door Walcheren. Deze bestaat grotendeels uit geschakelde eengezinswoningen. In april 1964 ving de bouw aan van de eerste 128 woningen. Burgemeester J. Drijber reikte op 23 februari 1965 huissleutels uit aan eerste inwoners. Dat was aan de Huybrecht de Hasestraat. Magistraatwijk I wordt begrensd door Oude Vlissingseweg, de watergangen ten oosten van de wijk Veldzigt, Schroeweg en Statenlaan. De laatste is een centrale verbindingsweg. Een andere centrale as is de Schepenenlaan, die de helft van de wijk doorsnijdt. Park de Moucheron is een rustig bungalowbuurtje dat de noordkant van de wijk beslaat.

Magistraatwijk II

Magistraatwijk II wordt begrensd door Regentenlaan, Spinhuisweg, Statenlaan en Schroeweg. Tot het wijkdeel behoren Statenhove I en II, die de vorm hebben van een hofje rond een plantsoen. Aan de Thibaustraat ligt De Stadstuin, een mooi groen longetje

In dit deel is het hart te vinden van de wijk. In de periode 2000 t/m 2005 is het vernieuwd door de bouw van een winkelcentrum en een Brede School. Primaire zorg zoals tandartspraktijk, huisartsenpraktijk, apotheker, fysio en jeugdzorg is ook gerealiseerd.

De Brede School biedt onderdak aan de christelijke basisschool de Cypressenhof en openbare basisschool de Leeuwenburch. Activiteitencentrum het Palet maakt ook deel uit van het gebouw. Het complex wordt bovendien gebruikt voor buurtactiviteiten.

Stichting Kinderopvang Walcheren heeft in de wijk een vestiging aan het Meiveldpad.

Magistraatwijk III

Dit deel wordt begrensd door Torenhuisweg, Spinhuisweg, Stadhouderslaan, Schoutstraat en Schroeweg. Aan de Prinsenlaan staan drive in-woningen. Aan Prinsenhove staan geschakelde eengezinswoningen rond een groot plantsoen. De woningen aan de Stadhouderslaan kijken uit op een watergang.

Het opvallendste gebouw in Magistraatwijk III is de Zuiderkerk van de Gereformeerde Gemeente aan de Schoutstraat. Deze werd in 1971 gebouwd en telde toen 650 zitplaatsen in de kerkzaal, uit te breiden met 150 plaatsen in een belendende zaal. Bij een verbouwing in 2011 kwamen er in de kerkruimte nog eens 90 zitplaatsen bij. Naast de kerk staat de Petrus Immensschool. Deze is gericht op kinderen van de Gereformeerde Gemeente en andere bevindelijke kerkgenootschappen.

Bron: Wikipedia, Monton projectmanagement en staatspareltjes