Ondergrondse afvalcontainers in Middelburg op slot

Dat geldt voor alle afvalsoorten behalve glas. De containers gaan dan alleen nog open met een sleutelhanger met chip. Inwoners van de gemeente Middelburg ontvangen deze sleutelhanger met uitleg omstreeks 10 juni. Deze nieuwe sleutelhanger vervangt de oude afvalpas of sleutelhanger die sommige inwoners al hebben. Bedrijven en studenten van Villex blijven hun huidige afvalpas of sleutelhanger gebruiken.

Eerdere verzending uitgesteld wegens corona
De brieven met sleutelhangers lagen al in maart klaar om op de post te gaan, maar de verzending moest vanwege de coronauitbraak worden uitgesteld. De verzenddatum in de brieven staat daarom op 23 maart.

Minder afval en meer hergebruik
Met de sleutelhangers volgt de gemeente de stortingen in de verschillende containers en krijgt zo meer zicht op het gebruik ervan. De veranderingen zijn ook nodig voor het verrekenen per inworp van restafval. Inwoners moeten met ingang van 2021 betalen voor elke keer dat ze de container voor restafval openen of hun grijze kliko aan de straat zetten om te laten legen. Dat gebeurt onder het motto ‘de vervuiler betaalt’. Restafval is namelijk niet opnieuw te gebruiken. Het storten van groente- en fruitresten, glas, textiel en plastic en metalen verpakkingen, drank- en zuivelpakken (pmd) blijft daarom gratis. Inwoners worden hier later in het jaar nog over geïnformeerd. Het storten van herbruikbare grondstoffen zoals groente- en fruitresten, glas, textiel en plastic en metalen verpakkingen, drank- en zuivelpakken (pmd) blijft gratis.

Minder restafval en meer hergebruik.
Met de sleutelhangers kan de gemeente volgen wie afval in de containers stort en hoe vaak. Zo ontstaat beter zicht op het gebruik ervan. De veranderingen zijn ook nodig voor het verrekenen per inworp van het restafval.