Sleutelhangers afvalcontainers

Ondergrondse afvalcontainers gaan alleen nog open met een sleutelhanger met chip. Dit geldt voor alle afvalsoorten behalve glas. Inwoners van de gemeente Middelburg ontvangen deze sleutelhanger met uitleg omstreeks 10 juni.

De brieven met sleutelhangers liggen sinds maart al klaar, maar verzending moest vanwege de corona uitbraak worden uitgesteld. Hierdoor kan de verzenddatum in de brieven staan op 23 maart.

Deze nieuwe sleutelhanger vervangt de oude afvalpas of sleutelhanger die sommige inwoners al hebben. Bedrijven blijven hun huidige afvalpas of sleutelhanger gebruiken.

Minder (rest)afval en meer hergebruik
Met de sleutelhangers volgt de gemeente de stortingen in de verschillende containers en krijgt zo meer zicht op het gebruik ervan. De veranderingen zijn ook nodig voor het verrekenen per inworp van restafval. Inwoners moeten met ingang van 2021 betalen voor elke keer dat ze de container voor restafval openen of hun grijze kliko aan de straat zetten om te laten legen. Dat gebeurt onder het motto ‘de vervuiler betaalt’. Restafval is namelijk niet opnieuw te gebruiken.

Het storten van groente- en fruitresten, glas, textiel en plastic en metalen verpakkingen, drank- en zuivelpakken (pmd) blijft daarom gratis. Inwoners worden hier later in het jaar nog over geïnformeerd. Het storten van herbruikbare grondstoffen zoals groente- en fruitresten, glas, textiel en plastic en metalen verpakkingen, drank- en zuivelpakken (pmd) blijft gratis.

Met de sleutelhangers kan de gemeente volgen wie afval in de containers stort en hoe vaak. Zo ontstaat beter zicht op het gebruik ervan. De veranderingen zijn ook nodig voor het verrekenen per inworp van het restafval.